CUM SA NE PLANIFICAM SINGURI SPATIUL BUCATARIEI

   In tumultul zilelor noastre, informatia a devenit o resursa foarte importanta care ne ajuta sa economisim timp si bani. Cu cat stim mai multe cu atat mai bine ne putem organiza si atinge obiectivele propuse, lucru valabil pentru orice domeniu sau activitate.

   Asa cum am mai precizat si cu alte ocazii, amenajarea sau reamenajarea unei locuinte nu este o misiune tocmai usoara. In cazul anumitor incaperi este mai simplu, insa in cazul altora, si aici ne vom referi in special la bucatarie, acest proces este mult mai laborios deoarece trebuie luate in calcul foarte multe detalii pentru a obtine in final o amenajare eficienta si echilibrata estetic. Desigur, daca vom apela la un personal calificat in domeniu lucrurile vor fi considerabil simplificate, insa tot mai bine este ca inainte sa ajungem la un specialist sa ne facem singuri “temele”, respectiv sa ne analizam si sa ne organizam spatiul pentru ca vom reusi sa purtam o discutie cu acesta la un alt nivel si sa ne facem mult mai bine intelesi fiind mult mai aproape de scopul final al amenajarii. Aici, ne vin in ajutor anumite dimensiuni oarecum standard specifice unei bucatarii de care putem sa tinem cont pentru a o putea imparti  pe zone si a ne face o idee in privinta spatiului pe care il avem disponibil pentru fiecare  si pentru a ne face o imagine realista despre forma si marimea viitorului ansamblu de mobilier. Spunem realista, pentru ca de multe ori ne-am confruntat cu situatia in care clientii isi doreau un mobilier de bucatarie care pur si simplu era imposibil de incadrat in spatiul de care dispuneau.

   Primul lucru pe care trebuie sa-l luam in calcul este impartirea bucatariei pe zone: zona de depozitare, zona de lucru si zona de gatit. Asa cum am mai precizat si in alte articole care vizau spatiul bucatariei, acestea trebuie amplasate astfel incat intre ele sa se creeze un triunghi imaginar ale carui laturi sa nu depasesca insumat 7,9 m, aceasta dimensiune fiind un reper esential in proiectarea unei bucatarii.

   Zonei de depozitare si refrigerare este indicat sa i se aloce spatiul de la intrarea in incapere. Este ideal ca aceasta sa comunice cu blatul mobilierului pentru a va usura manevrarea obiectelor si alimentelor, in momentul in care le scoateti sau urmeaza sa le puneti in dulap. Incercati sa stabiliti ce tip de compartimente aveti nevoie pentru a depozita alimentele neperisabile si alte obiecte consumabile (prosoape, hartie copt, folie alimentara etc.) necesare in bucatarie.

   Zona de lucru dedicata pregatirii alimentelor pentru gatit trebuie amplasata neaparat in vecinatatea chiuvetei. In general, intr-o bucatarie de mici dimensiuni este nevoie de aproximativ 92 cm spatiu pe blat pentru a ne desfasura in bune conditii activitatea sau de cel putin 45 cm pe ambele partiale chiuvetei. In cazul bucatariilor spatioase este evident ca spatiul dedicat lucrului va fi mult mai generos. Tot in aceasta zona, trebuie sa luam in calcul amplasarea dulapurilor care vor gazdui ustensilele necesare prelucrarii si prepararii alimentelor pe care le folosim in mod curent. Daca bugetul va permite, va recomandam sa va orientati catre sertare care sunt mult mai comod de folosit decat un dulap clasic, deoarece putem vedea de deasupra tot ce este in interior si nu suntem nevoiti sa ne aplecam pentru a avea acces la cele necesare. In zona de deasupra este indicat sa prevedem spatii pentru depozitarea paharelor si farfuriilor.